Øssur Mohr

10. juli 2021 - 8. august 2021

Mange betragter i dag Leirviksfjeld som et helt specielt Øssur Mohr kendetegn.

Øssur Mohr (født 1961 i Fuglafjørður, Færøerne) er en nutidig kunstmaler, som er kendt for sine abstrakte færøske landskabsbilleder, malet i kraftige farver og brede penselstrøg, han har udstillet siden 1991. Ofte maler han samme motiv i nye variationer og maler autodidakt med olie på lærred.

Da Øssur i sin tid begyndte at male, var motiverne for det meste huse og mennesker, men menneskene forsvandt forholdsvis hurtigt. Tilbage stod husene, men de var ikke længere huse med vinduer og døre, man kunne gå ind ad.

I de nyeste malerier har Øssur opløst de gamle sammenhænge. Det horisontale rum er, om end lidt tøvende, sat ud af kraft. Bygden, det gamle faste holdepunkt er der stadig, men nu mest som et springbræt ind i et stadig mere abstrakt univers. Imellem de dybe, blå og skære hvide farver aner man nye skygger ofte som omridset af et menneske, der kommer gående oppe mellem skyerne.

Selv om Øssur Mohr hører til den yngre generation af malere, har han usædvanlig mange udstillinger bag sig efterhånden. Øssur Mohr begyndte at male i midten af firserne og fik sit gennembrud på udstillingen “Olajudstillingen i Thorshavn” i 1991.
Det er tydeligt, at meget er sket siden da, men selv synes Øssur, de største ændringer er sket siden 2000, da han sagde sit job op for at hellige sig maleriet helt.

– Der sker selvfølgelig noget, når man ikke længere kun maler i tiden, der er til overs, når alt andet er fået fra hånden. Jeg maler mere helhjertet nu, og kommer næppe nogensinde igen til at male et maleri færdigt ud i ét, fortæller Øssur.

Selv synes Øssur også, at han har fået en mindre romantisk opfattelse af, hvad det vil sige at være kunster. Illusionen om, at der må findes malerier, der er lette at male, er for længst røget, og selve processen er sældent så spontan, som han gerne ville. Men inspirationen er den samme – lysglimtene, der forsvinder lige så hurtigt, som de kom, og han maler stadig bedst lige efter et regnskyl, mens han stadig har duften af dampende jord i næseborene.

Øssur Mohr får det hele med: Rygraden i bygdernes huse. Et splitsekunds “glottar” (lysglimt) ude over fjorden … Forårsdagen, hvor farverne eksploderer … Fjeldenes totalt forskellige farveskalaer.

 

 

 

Der er fri entré