[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”4″ shift_y=”0″][vc_column width=”3/4″][vc_custom_heading heading_semantic=”h1″ text_size=”h1″ text_space=””]Møllen, Vejle[/vc_custom_heading][vc_custom_heading text_size=”fontsize-992081″ text_height=”fontheight-357766″ text_space=”” text_weight=”500″]Vejle Kunstforening har lokaler i Vejles vartegn, den hvide vindmølle på bakken syd for byen.

Vejle Vindmølle er opført i 1890 og erstattede en træmølle fra 1847, der brændte. Vindmøllen er af typen hollandsk gallerimølle. Den hvidkalkede mølle er muret i sten helt op til den kasketformede møllehat, der er beklædt med tagpap. Møllen er 20 m høj. Vejle Vindmølle brændte i 1938, men murene og vingerne overlevede branden. Indvendig består møllen af tre etager og et loft i selve hatten.  I møllen er der porte til gennemkørsel.

I 1924 fik møllen installeret en dieselmotor. Drevene blev udført i støbejern på C. M. Hess’ Jernstøberi.  Møllens inventar er fra 1930erne, og der er kværnloft, valser og remtræk. I møllen er der porte til gennemkørsel.

Møllen krøjer med vindrose, hvis lodretstillede vingehjul sørger for, at de store vinger følger vindens retning. Vingerne har hækværk til sejl.

Møllen ophørte med mølledrift i 1960.

Fra møllens rundgang er den flot udsigt over byen, fjorden, ådalen og Grejsdalen.

Møllen ejes af Vejle Kommune og hører under VejleMuseerne.[/vc_custom_heading][vc_single_image media=”58411″ media_width_percent=”100″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_width_percent=”100″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ medium_width=”0″ mobile_visibility=”yes” mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ z_index=”0″ width=”1/4″][vc_separator][vc_column_text]Udstillinger
Aktuelle
Køb kunsten
Tidligere udstillere
Ønsker du at udstille?

Aktiviteter
Årskalender
Foredrag
Kunstrejser, udtagelser

Bliv medlem
Sådan bliver du medlem
Medlemsfordele
Kontingenter

Vejle Kunstforening
Formål
Bestyrelsen
Historien
Møllen, Vejle
Kontakt, informationer
Vedtægter
Sponsorer
Kunstbutikken
Links[/vc_column_text][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/1″][vc_column_text][printfriendly][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]